Login
+Follow
Login

NORSK INSPIRATION

By VardagsÄventyr on 2013.10.07 In Inspiration

Går det att vara en sån stor idésprutare att man inte behöver inspiration? Ja, kanske.

Själv är jag i högsta grad en stor ”missbrukare” av inspiration. Jag kan sitta i timmar framför datorn för att hitta nya friluftspersonligheter som inspirerar mig till att uppleva naturen.
Något jag absolut tycker att det skulle finnas mer av är friluftsprogram i svensk tv. Och då pratar jag inte om fler program om jakt och fiske för sådana program är vi duktiga på. Jag vill se outdoor i alla de möjliga former. Inom Sveriges gränser. Utanför Sveriges gränser. Jag vill få inspiration och motivation.

Många gånger önskar jag att jag bodde i Norge. Norrmännen är duktiga på friluftsliv och de är duktiga på att berätta om att de är duktiga på det. De har bland annat en serie som de kallar ”Fjellfolk”. En helt underbar serie om vanliga människor som lever ett, idag, mindre vanligt liv. De klämmer in skidåkning, paddling, vandring och jakt på egen hand eller tillsammans med familjen mellan alla de vardagliga sysslorna som ska skötas. Är inte det en fantastisk livsstil?

Lars Monsen är en norrman av det lite hårdare virket. För honom är ensamhet i vildmarken hans vardag. Han har filmat och gjort inspirerande serier om hans längre äventyr i bland annat Canada (Kanada på tvers) och norra skandinavien (Nordkalotten 365).

Men min största idol och inspiration är ändå Cecilie Skog. Det är en kvinna som ingen annan. Hon har varit på toppen av Mount Everest, korsat Grönland på skidor och tappert försökt ta sig till Nordpolen under sommaren.

Och det bästa med allt detta är att det går att se dessa underbara friluftsmänniskor på NRK. Alltså som SVT Play fast i Norge.
Jag tänkte bjuda på länkarna till dessa fantastiska filmer och hoppas att ni blir lika inspirerade som jag. Och hojta gärna till i kommentarsfältet om ni har mer inspiration att dela med er av!

CANADA PÅ TVERS – Lars Monsen
JENTER TIL KILIMANJARO – Cecilie Skog
FJELLFOLK
PÅ TUR MED LARS MONSEN
NORDKALOTTEN 365 – Lars Monsen
DRÖMTUREN – Cecilie Skog och Alexander Gamme

Ps. Tidigare i våras sändes dokumentären ”Första Sommaren Mot Nordpolen” med Cecilie Skog och Rune Gjeldnes. Tyvärr så visas det inte längre på SVT men befinner du dig i Norge så kan du se programmet HÄR

0 Responses to "NORSK INSPIRATION"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Penélope Mårtensson

Äventyr i vardagen. Vill inte alla ha det?

Jag är en 26årig friluftstokig tjej med myror i benen. Är efter två års äventyrande utbildad fjälledare och jobbar för tillfället på världskända Treehotel i Harads.

Älskar att dela med mig av mina äventyr i text och bild och hoppas att det inspirerar andra att kliva utanför betongväggarna.

Bläddra runt bland mina knasigheter och skynda dig sedan ut i den friska luften!

+Follow

Login